Niet alleen Lance Armstrong, maar ook ploegleider Johan Bruyneel deelt in de klappen na de dopingbiecht van de ex-US Postal-renners. "Lance Amstrong was de spil van het programma, maar Johan Bruyneel zat erboven op", stellen ze.

Voorlopig hult Bruyneel zich in stilzwijgen, de Belgische bond gaat zijn rol onderzoeken.

Het net sluit zich niet alleen rond Lance Armstrong, ook de 48-jarige Johan Bruyneel voelt de aarde onder zijn voeten stilaan verschuiven. Bruyneel leidde US Postal van 1999 tot 2004. Daarna volgden Discovery Channel (2005-2007), Astana (2008-2009) en sinds 2009 RadioShack.

Bruyneel kende de details van de bloedtransfusies vlak voor een grote ronde. Hij wist wanneer renners epo moesten nemen om hun bloedtoevoer te boosten na een transfusie

Bruyneel was de sportieve baas van Armstrong tijdens de gloriejaren van de Amerikaan. De dopinggetuigenissen in het Usada-rapport zijn ook vernietigend voor de Belg.

In zijn eerste jaar als ploegleider (1999) bij US Postal stelde Bruyneel de Spanjaard Luis Garcia Del Moral aan als ploegdokter. Bruyneel kende Del Moral van bij ONCE, waar hij zijn carrière als renner afsloot.

Jonathan Vaughters getuigt: "Del Moral hanteerde een erg agressieve manier van dopinggebruik. In 1999 kwam hij aan op trainingskamp en bezorgde hij elke renner een Excel-sheet: daarop stond wanneer je groeihormoon moest gebruiken en wanneer je met epo moest beginnen."

David Zabriskie zegt dat het Bruyneel was die hem doping leerde kennen. "Ik was bang voor de fysieke gevolgen van epo, maar Bruyneel stelde mij gerust. "Epo is niet gevaarlijk, iedereen doet het", zei hij.

Tom Danielson laat optekenen dat dopingdokter Michele Ferrari vaak naar Bruyneel doorverwees. Levi Leipheimer, George Hincapie en Christian Vande Velde verklaarden onder ede dat Bruyneel aanwezig was tijdens bloedtransfusies en soms zelf doping gaf aan renners.

"Bruyneel kende de details van de bloedtransfusies vlak voor een grote ronde. Hij wist wanneer renners epo moesten nemen om hun bloedtoevoer te boosten na een transfusie."

KBWB-procureur onderzoekt Bruyneels rol
De Belgische bond (KBWB) gaat de rol van Johan Bruyneel in de zaak-Armstrong onderzoeken. "Indien nodig zal hij zich voor de antidopingcommissie moeten verantwoorden", zegt bondsprocureur Jaak Fransen.

"Het lijvige dossier kwam via de media tot bij ons. We gaan dat nu zorgvuldig bestuderen in afwachting van het officiële UCI-rapport over de zaak. Als blijkt dat Bruyneel of andere Belgische licentiehouders laakbare feiten pleegden, kunnen zij worden gestraft."

Bij een veroordeling riskeert Bruyneel mogelijk een zware sanctie, zoals een levenslange schorsing. "Mogelijk wordt hem het recht ontzegd nog langer actief te zijn in de wielersport. Een dergelijke uitspraak van de KBWB wordt dan in principe overgenomen door de UCI waardoor die wereldwijd geldt."

Fransen verhoorde Bruyneel in 2010 al eens in dezelfde zaak. "Hij lachte de beschuldigingen toen een beetje weg. Het was woord tegen woord. Maar vandaag lijkt er, op basis van het USADA-rapport, toch meer aan de hand te zijn."

Johan Bruyneel reageerde (nog) niet op het rapport van Usada. In tegenstelling tot Armstrong is de Belg wel van plan om zijn zaak te bepleiten bij het Amerikaanse antidopingagentschap. Met Armstrong won Bruyneel zeven keer de Tour.

(belga/vrt)